30. märts 2021

Vaikse aja lugemisi. Teisipäev

Issanda teed on õiged: õiged käivad nende peal, aga üleastujad komistavad (Hoosea 14,10)*

Millised teed on õiged? Kas need, mis viivad õigesse kohta? Või need, mis on oma kvaliteedilt paremad? Kui olen eksinud, siis on õige tee see, mis mind antud hetkel aitab eksitusest välja liikuda. Sümboolselt on alati sirge tee õigem kui kõver tee.

Seda prohvet Hoosea pilti teest on raske mõista. Kas Issanda teed on need teed, mida mööda Tema ise on käinud ehk toiminud? Või on need "õiged teed" rajad, mis Tema on mõelnud meile astumiseks - juhised õigeks eluviisiks? Hoosea sõnadest jääb mulje, et nendel teedel käivad nii õiged kui üleastujad. Vahe on ennekõike selles, et õiged - st jumalakartlikud - jõuavad edasi, jumalatud aga koperdavad.

Võib-olla on selle salmi saladus ja mõte selles, et Jumala plaani kohaselt suudavad elada tõesti vaid "õiged" - need, kelle vahekord Jumalaga on tõeline. Küllap tegelikult tahaksid Jumala hea plaani teostumist oma elus (kas nad seda siis nõnda või kuidagi teisiti nimetavad) kõik inimesed. Aga omatahtsi elades ei tule sellest lihtsalt midagi välja. Jumala teedel on tõesti tarvis koos temaga ja Tema tahet arvestades edasi liikuda.



*[Raamatust "Sinu Sõna", mõtiskluse autor Üllas Tankler]

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar