29. märts 2021

Vaikse aja lugemisi. Esmaspäev

Teie leebus saagu teatavaks kõigile inimestele. Issand on ligidal! (Fl 4,5)*

Nii lihtne see siis ongi. Ole leebe, sest Issand on ligidal! Või: ole leebe, siis on Issand ligidal. Piibli tõlkijad on püüdnud sellele sõnale sünoüüme leida, et tähendust avardada. On pakutud selliseid sõnu nagu kannatlik, pehme, salliv, mõõdukas...

Aga võib-olla on siinkohal kõige parem tuletada meelde Jeesuse sõnu: "Õppige minult, sest mina olen tasane ja südamelt alandlik ja te leiate hingamise oma hingedele" (Mt 11,29)

Mis erilist väärtust kannab siis endas leebe olemine? Ja kuidas saab see üldse "kõigile inimestele teatavaks saada", kui leebuse ilmingud on sageli silmale ja kõrvale üsna märkamatud? Raevukat ja lärmakat inimest on raske tähele panemata jätta, aga leebed ja tasased võivad kergesti kahe silma vahele jääda.

Leebuse olemuseks on jätta kõrvale õigus ja seadus ning olla oma ligimese suhtes vastutulelik ja avatud. Ja pikas perspektiivis kannab just selline suhtumine vilja, mida Jumal meilt ootab. Kui me suudame olla leebed seal, kus teised vihastavad, kaotavad kannatuse, ärrituvad ja pilluvad teravaid sõnu, siis jõuab meie käitumise kaudu kohale sõnum: "Issand on ligidal!"


*[Raamatust "Sinu Sõna", mõtiskluse autor Meeli Tankler]


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar