23. jaanuar 2021

Raamatukogu avatud 24. jaanuaril

Raamatukogu on taas avatud 24. jaanuaril kl 11.30-12.00
Tere tulemast leidma ja lugema!

Saadaval on ka uued raamatud:

Arder, Arpad. Kui kivid võiksid kisendada: mälestusi 1943-1945. - Rakvere: FIE Stanislav Sirel, 2020. - 111 lk.
Raamatusse on talletatud Jaan Poska tütrepoja, hilisema baptistikoguduse pastori Arpad Arderi vangla- ja sõjamälestused.

Lehtsaar, Tõnu. Viisteist sõnavaadet: valitud esseesid. - Tallinn: Hea Lugu, 2020. - 72 lk.
"Olen märganud, et esseede kirjutamisel toimib kaks protsessi. Need on sõnasse sissekirjutamine ja sõnast väljakirjutamine.
Sõnasse sissekirjutamine tähendab seda, et mu tähelepanu on köitnud mingi minu jaoks oluline elusündmus, aga mul ei ole sõna, mille abil seda sündmust või nähtust kirjeldada. Siis ma loon ise selle sõna, nagu näiteks "valuaukartus" või "olemislõhe", ja püüan selle sõna kaudu tegelikkust kirjeldada ja mõtestada.
Sõnast väljakirjutamine tähendab seda, et sõna on olemas ja essee kaudu ma püüan avada selle sõna tähendust ja seoseid teiste mõistetega. Olen püüdnud mõista ka tegelikkust, mida see sõna hõlmab. Tavaliselt tähendab see minu jaoks sõna otseses mõttes sõnast väljaminekut, mingite piiride ületamist, uut tõdemust."
Lisaks mainitud uutele loodud sõnadele, nagu
"valuaukartus" ja"olemislõhe", saame lugeda veel "autoriteedivõimetusest", "taandumistarkusest". Olemasolevate sõnade ja mõistete seas räägitakse meile "sildistamisest", "sõgedusest", "talupojatarkusest", aga ka "pühadusest" ja "lunastuse mõttest".

Pilli, Einike. Ühes hetkes on terve elu. - Tartu: Kolm Talenti OÜ, 2020. - 77 lk.
Toimetaja Kaarel Väljamäe ütleb raamatu eessõnas:
"Raamatu killukestes peegelduvad väga suured panoraamid, kuid siin ei maadelda usuelu paradoksidega. Neil lastakse end kanda. Tasub lugeda ühe hooga, et saada kätte terviku tunnetus. Tasub lugeda ühe kaupa ning panna raamat hetkeks kõrvale, et ise edasi mõelda, mil viisil on kokku võetud terve elu ühe väikese pildiga. Jumala märkamine detailides toidab tervet elutunnetust."

Saag, Evald. Et meis oleks Elu. / Koostaja Ove Sander. - Tallinn, 2020. - 226 lk. - (Vaimu vara; 2)
Raamatu eessõnas ütleb koostaja Ove Sander muuhulgas Evald Saagi kohta järgmist:
"Tema jaoks ei olnud olemas teineteisele vastumängitavat vaimulikku ja ilmalikku elu, oli vaid üksainus Elu ja Jumala loodud maailm, milles on Kristus hakanud kuju saama. Ei mingeid ületamatuid vastuolusid ja kui neid oligi, siis oli kõik meieni jõudnud Jumala riigi teenistuses. Kristus meie sees ja seas. Kuivõrd selline äratundmine ajas juured sügavuti, siis oli tulemuseks rahu, rahulolu ja alatine tänulikkus, mis tekitas küllap meis kõigis soovi sellest ise osa saada. Saada paremaks inimeseks ühes järelejätmatu meeldetuletusega, et see ongi tegelikult võimalik."

Salo, Vello. Palved ja hommikumõtisklused. - Tallinn: SE&JS, 2020. - 151 lk.
Raamat sisaldab peamiselt mõtisklusi ja palvusi saatesarjast "Ajalik ja ajatu" ning Eesti Raadio ja Rahvusringhäälingu varasalvest. Lisaks veel vaimulikke mõttekilde. Üks väga ajakohane näide - "Teenimisest":
"Kentsakas, et eesti sõna teenima on kahemõtteline. Keegi võib minna valitsusse raha teenima või rahvast teenima. Kui keegi teenib rahvast, siis rahval ei ole kahju talle palka maksta, et ta teeniks ka raha. Aga vastupidi mitte. Oleks tore, kui meie valitsuse liikmed oleksid tõesti rahva teenijad. Mida algupärane ladina sõna minister tähendabki."

Syväntö, Kaarlo Olavi. Vana Testamendi tõlkevigadest soomekeelses Piiblis. / Eesti keelde tõlkinud ja seadnud Veronika Arder. - Rakvere: FIE Stanislav Sirel, 2020. -140 lk.
Kaarlo Olavi Syväntö (1909-1998) on olnud Iisraelis Piibli levitamistööl üle neljakümne aasta. Heebrea keele oskajana on tal olnud võimalus uurida Vana Testamenti algkeeles. Syväntö on täheldanud soomekeelses Piiblis rohkesti tõlkevigu. Selles raamatus käsitleb ta 126 valesti tõlgitud kirjakohta.

Verbum Domini manet in aeternum: pühendusteos professor dr Randar Tasmuthile 65. sünnipäevaks õpilastelt ja kolleegidelt. / Koostanud Jaan Lahe ja Ergo Naab. -Tallinn: EELK Usuteaduse Instituut, 2020. - 369 lk.
Teos "
Verbum Domini manet in aeternum" - "Issanda Sõna püsib igavesti" sisaldab teadusartikleid R. Tasmuthi sõpradelt ja õpilastelt. Kõik kogumikus leiduvad artiklid on seotud otseselt või kaudselt Piibliga, mille uurimine ja õpetamine on olnud Tasmuthi elutööks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar